500 g faina alba
100 g faina neagra
150 ml lapte caldut
200 – 250 ml apa calduta
3 linguri de ulei
1 plic de drojdie uscata
1 lingurita de sare
2 lingurite seminte macinate
Seminte intregi pentru ornat
1 ou pt uns

Am amestecat faina cu drojdia (am luat bio de la dm). Am pus in bolul de la robot si l-am pornit. Am adaugat laptele caldut, apoi apa, uleiul, sarea, semintele macinate.
In functie de faina folosita, veti avea nevoie de o cantitate diferita de apa, puneti intai 200 ml, adaugati restul ingredientelor si framantati. Daca aluatul e prea tare, mai adaugati cate o lingura de apa. Trebuie sa iasa elastic, chiar un pic moale, ca sa fie chiflele pufoase.
Eu l-am lasat la framantat aprox 10-15 minute.
Dupa framantare puteti sa il bateti de masa de vreo 15 ori (eu nu am putut din cauza de copil adormit). Il scoateti din bol cu msinile unse bine cu ulei si il trantiti de masa unsa si ea cu ulei. Ajuta la pufosenie.
Apoi il puneti la dospit intr-un vas uns cu ulei, minim o ora, la loc ferit (in cuptorul stins e perfect).
Scoateti alautul crescut pe masa presarata cu faina si rulati-l intr-un sul, pe care il rupeti apoi in 6. Formati chifle si puneti-le in tava, pe hartie de copt. Le acoperiti cu un prosop si le mai lasati sa creasca inca 30 minute. Intre timp, bagati o tava sau un castron cu apa in cuptor ( daca e electric) si incingeti la 200 grade.
Ungeti chiflele crescute cu oul batut si  presarati semintele, apoi bagati-le in cuptor.
In 20-25 minute sunt gata.

Tips&tricks
– nu e asa dificil, mai ales dupa ce faceti o data, de doua ori si va prindeti cum trebuie sa fie consistenta aluatului
– mai multe despre paine aici: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=256047274740198&id=249583465386579
– retete de chifle de unde m-am inspirat http://luckycake.ro/retete/chifle-moi-si-pufoase/
http://www.adihadean.ro/2012/01/painici-pitute-chifle/
http://savoriurbane.com/chifle-simple/

Pofta buna!

image

image

image

Advertisements